Alles over de meterkast

Alles over de meterkast

Iedere woning heeft een centrale plek in huis waar de meterkast zit en waar alle voorzieningen samenkomen. In een meterkast vind je zoal de elektriciteitsmeter en de watermeter. Daarnaast zit er in een meterkast ook een groepenkast. Een ander woord voor groepenkast is de stoppenkast. Wat is eigenlijk de functie van een groepenkast? En in welke situaties moet je een groepenkast bijvoorbeeld gaan vervangen? Een groepenkast samenstellen wordt vaak gedaan door een erkend en vakkundig bedrijf. Zij kunnen je adviseren en helpen bij de samenstelling van de groepenkast. In deze blog lees je meer over een groepenkast en wat je kunt doen om deze te vervangen in je eigen woning.

Groepenkast: wat is dat?

Een groepenkast is nodig voor de stroomvoorzieningen in het huis. Vanuit deze kast wordt er stroom naar alle apparaten in huis gestuurd. Wanneer er problemen zijn met de groepenkast kan er stroomstoring ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat er brand ontstaat in de groepenkast. Een groepenkast is daarom een gevoelig onderdeel van de meterkast waar zeer voorzichtig mee omgegaan moet worden.

Kun je zelf een groepenkast vervangen?

Het is toegestaan om als huiseigenaar een groepenkast in de meterkast te vervangen. Echter wordt dit niet altijd aangeraden. Vanwege de kwetsbaarheid van een groepenkast en de potentiële gevaren die erbij komen kijken, zoals bijvoorbeeld een elektrische shock, is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen. Wanneer de groepenkast in je woning verouderd is kan het handig zijn om deze te laten vervangen. Dit komt doordat een verouderde groepenkast onveiliger is dan nieuwere groepenkasten. Daarnaast kan het zo zijn dat de groepenkast moet worden vervangen omdat je regelmatig te maken hebt met overbelasting. Het vervangen van een groepenkast vergt de nodige kennis en ervaring. Lees je daarom van tevoren goed in en schakel een erkend bedrijf in voor hulp.