Houtrot bij een bouwkundige keuring: wat te doen?

Houtrot bij een bouwkundige keuring: wat te doen?

Na het uitvoeren van een bouwkundige keuring blijkt dat er sprake is van houtrot. Vervelend, maar gelukkig is dit ook op te lossen. Wel moet het zo spoedig mogelijk aangepakt worden om de schade te beperken. In deze blog lees je wat je er aan kunt (laten) doen.

Behoud de authentieke stijl van de woning

Voordat u uw kozijn, deur of dorpel geheel laat vervangen is het zeker een zeer goede, duurzame en goedkopere optie om aan reparatie of vervanging van de houten delen te denken. Het voordeel is dat de authentieke stijl van het kozijn en uw woning hierdoor ook behouden blijft.

Vervanging is namelijk niet altijd noodzakelijk wanneer de kwaliteit van het hout nog grotendeels goed is! Zelfs grote houtrot plekken zijn goed te herstellen. Ook als de aantasting van het hout zover is gegaan, dat tot complete vervanging van de aangetaste houten delen of tot plaatselijke deelvervanging moet worden overgegaan. Dit zijn werkzaamheden die meestal niet in eigen beheer kunnen worden uitgevoerd.

Tip: haal er een expert bij

Houtrot verwijderen en repareren is een vak apart. De houtrot geheel verwijderen, kiezen tussen vullen, nieuw hout of  deelvervanging, de juiste materialen en de juiste aanpak. Alleen dan wordt het probleem écht opgelost!

Pasta-reparaties

Als het hout niet te ver is aangetast door houtrot, kan een pasta-reparatie volstaan. De houtrotspecialist repareert dit vakkundig en werkt uitsluitend met A-kwaliteit producten, zoals Window Care, Sikkens, Sigma en Wijzonol.

Deelvervangingen

Wanneer de houtrot te groot wordt voor een pasta-reparatie, is deelvervanging een goede en goedkope oplossing om de authentieke stijl van uw woning te behouden. U kunt dan denken aan het vervangen van een onderdorpel of een deel van het kozijn.

Houtrotinspectie

Na een inspectie blijkt vaak dat het houtrot dieper tot het hout is doorgedrongen dan in eerste instantie lijkt. De specialist inventariseert de hoeveelheid houtrot en maakt gratis een vrijblijvende offerte. Vaak zitten de verwachte kosten ook inbegrepen wanneer je een bouwtechnische keuring in Zuid-Holland of een van de andere regio’s laat uitvoeren.

Houtreparatie

Ook voor beschadigingen in en om uw woning, door bijvoorbeeld: ouderdom, slijtage of schade aangebracht door plaagdieren of huisdieren, kunt u terecht bij een specialist in de regio.

Bedrijfsautoverzekering