Onmisbaar bij het ontwerpen van een woning 

Onmisbaar bij het ontwerpen van een woning 

Waar denk jij het eerste over na bij het ontwerpen van een woning? De kans is zeer groot, dat dit niet de sloten op de voor- en achterdeur van het huis zijn. Huishoudens besteden doorgaans ontzettend veel tijd aan het indelen van de beschikbare ruimte, de keuze voor de raamdecoratie, de keuken en bijvoorbeeld de badkamer, enzovoorts. Het belang van een goed slot mag echter niet onderschat worden. Dat geldt niet alleen bij het ontwerpen van een woning, maar bijvoorbeeld ook voor de aanschaf van een nieuw huis. Hoe snel kijk jij naar de kwaliteit van het slot op de voordeur? Overigens is niet alleen de kwaliteit van het slot op de voor- en achterdeur van belang. Kijk ook naar de robuustheid van sloten op ramen en bijvoorbeeld op de schuttingdeur in de tuin. Het zijn factoren die helpen de kans op een inbraak in huis sterk te verkleinen. 

Tip: raadpleeg een slotenmaker in de buurt, wanneer je de bestaande sloten op een onlangs aangekochte woning te laten vervangen. Hoewel je dit zelf ook zou kunnen doen met de instructies die je op het internet vindt, vertrouwen veel huishoudens liever op de kwaliteit van een ervaren slotenmaker. 

Kwaliteit van sloten vaststellen met SKG 

Ken jij SKG al? Het is een afkorting van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze onafhankelijke partij helpt woningbezitters onder meer bij het vaststellen van de kwaliteit van een slot. Vaak blijkt dit behoorlijk lastig te zijn, wanneer je niet thuis bent in deze wereld. De stichting geeft sloten een beoordeling, waarbij het aantal sterren afhankelijk is van de weerstand die het slot biedt bij een inbraakpoging. Sloten krijgen in het meest gunstige geval een beoordeling van drie sterren. Vaak wordt bij nieuwbouwprojecten gekozen voor sloten met twee sterren. Aan de hand van de beoordeling van SKG stel je vast hoe robuust de bestaande sloten in het ontwerp van een woning zijn. Het helpt hierbij ook te kijken naar het aantal punten waar de deur een verbinding heeft met het kozijn. Des te groter dat aantal immers is, des te langer duurt het voordat een inbreker de deur opengebroken heeft. 

Kijk niet alleen naar de sloten in een woning 

Het is belangrijk te beseffen dat zelfs de sloten met een beoordeling van drie sterren van SKG een inbraak nooit volledig zullen voorkomen. Er is meer nodig dan een goed slot op de deur en het raam. Denk bij het ontwerp en inrichten van een huis bijvoorbeeld ook na over het gebruik van beveiligingscamera’s rond de woning en een alarmsysteem binnen het pand. Vaak bestaat een goede inbraakbeveiliging uit deze drie componenten (inclusief de sloten). 

Analyse van de beveiligingsrisico’s in je woning 

Is de woning onlangs opgeleverd? Raadpleeg een slotenmaker om in kaart te brengen welke risico’s er opgemerkt kunnen worden in de bestaande inbraakbeveiliging. Zeker wanneer er nog geen alarmsysteem gemonteerd is kan dit interessant zijn. Het helpt je het alarmsysteem aan te laten sluiten bij de risico’s die je thuis loopt.