Denk hieraan bij het ontwerpen en inrichten van je huis 

Denk hieraan bij het ontwerpen en inrichten van je huis 

Er komt ontzettend veel kijken bij het ontwerpen en inrichten van een nieuwbouwwoning. Op welke manier deel je de beschikbare ruimte in? Wat is een geschikte plek voor de lichtpunten? Hoe richt je in de keuken en badkamer in? Een aspect waar vaak niet direct aan wordt gedacht bij het ontwerpen van een woning is de inbraakbeveiliging hiervan. Je wilt niet alleen voor een oplossing kiezen waarvan het sloten design past bij de bouwstijl van de woning; het slot moet vooral ook veilig zijn. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden bij de keuze voor een bepaald type slot. Laat je hierover niet adviseren door de aannemer of projectontwikkelaar, maar door een ervaren slotenmaker in de buurt. Ook online vind je veel informatie op de websites van slotenmakers. 

Kies je voor een nieuwbouwwoning in een nieuwbouwproject? Let in dat geval op de kwaliteit van de sloten op ramen en deuren bij een eerste bezichtiging. Het biedt je de mogelijkheid nog voor het betrekken van de woning voor een betere oplossing te kiezen, als de huidige sloten niet veilig genoeg zijn. 

Stichting Kwaliteit Gevelbouw keurt sloten voor woningen 

Het is vaak lastig om zelf te bepalen in welke mate een slot voldoet aan de kwaliteitseisen die men hier tegenwoordig aan stelt. Je wilt de kans op een inbraak in huis tot een minimum beperken. Makkelijker maak je de keuze voor jezelf, wanneer je kijkt naar de beoordeling die de onafhankelijke stichting SKG aan een slot geeft. SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze stichting geeft sloten een beoordeling van maximaal drie sterren. Het aantal sterren vind je terug op het slot design en op de verpakking hiervan. Des te meer sterren een slot krijgt, des te kleiner is de kans dat het inbrekers lukt deze open te breken zonder opgemerkt te worden. Overigens betekent een beoordeling van drie sterren niet dat een inbraak volledig uitgesloten is. 

Vervang de cilinder voor uitvoering werkzaamheden 

Laat je de badkamer aanpakken na de oplevering van je nieuwbouwwoning? Vervang in dat geval de cilinder vooraf. Zo kun je de sleutel van je woning met een gerust hart aan de uitvoerende partij geven, zonder bang te hoeven zijn dat zij een kopie hebben van de sleutel voor het uiteindelijke slot. 

Combineer goede sloten met een alarmsysteem 

Juist om dit laatste punt is het zaak om een goed slot op de voor- en achterdeur te combineren met bijvoorbeeld een alarmsysteem in huis. Je kunt een alarmsysteem als dienst afnemen bij een partij, als pakket kopen in de bouwmarkt of deze zelf samenstellen. Dat laatste wordt aangeraden. Probeer zo goed mogelijk in kaart te brengen welke route een inbreker zou volgen bij een inbraakpoging in je woning. Op basis van dat pad kun je bepalen uit welke componenten een alarmsysteem zou moeten bestaan om de kans op een inbraak tot een minimum te beperken. Populair zijn de magneetcontacten voor de ramen en deuren van woningen en bijvoorbeeld de bewegingssensor voor in de hal.