Onterecht geregistreerd als verzekeringsfraudeur, wat nu?
Onterecht geregistreerd als verzekeringsfraudeur, wat nu?
Verzekeraars willen natuurlijk zo min mogelijk verzekeringsfraudeurs als klant. Om deze reden werd er het Centraal Informatie Systeem opgericht. Stichting CIS beheert diverse registers. Een van die registers is het Extern Verwijzingsregister (EVR). Hier worden de gegevens opgenomen van verzekerden die fraude hebben gepleegd bij het afsluiten van een autoverzekering. Dit wordt ook wel de zwarte lijst genoemd. Je komt natuurlijk niet zomaar op deze lijst, maar toch kan het gebeuren dat u onterecht geregistreerd bent. Wat doet u als u onterecht geregistreerd staat in een van deze registers, hoe kom je er vanaf?
Wat verstaan we onder verzekeringsfraude?
Verzekeringsfraude houdt in dat de verzekeraar opzettelijk wordt misleid met als doel om een verzekeringsuitkering te verkrijgen waar eigenlijk geen recht op bestond. Dat kan bijvoorbeeld door:
- meer schade te claimen dan er eigenlijk was
- doen alsof er schade was, bijvoorbeeld feiten verdraaien om de claim onder de verzekering te laten vallen.
- het opzettelijk veroorzaken van schade, bijvoorbeeld door een aanrijding in scène te zetten.
Opzet is een belangrijk onderdeel bij verzekeringsfraude. Het wordt ook wel opzettelijke misleiding genoemd. In sommige gevallen kan het voorkomen dat iemand onterecht wordt beticht van verzekeringsfraude en onterecht een CIS-registratie krijgt.
Wanneer krijg je een CIS-registratie?
Om een CIS-registratie te krijgen moet er allereerst sprake zijn van vaststaande verzekeringsfraude. Een vermoeden van verzekeringsfraude is niet genoeg voor een CIS-registratie. Een verzekeraar moet dus voldoende onderzoek doen naar de feiten en goed luisteren naar het verhaal van de verzekerde. Er kan namelijk ook sprake zijn van een onhandigheid. Bijvoorbeeld een schadeformulier dat verkeerd is ingevuld.
Een CIS-registratie heeft grote gevolgen
Een CIS-registratie heeft grote gevolgen. Iemand met een CIS-registratie kan geen autoverzekering meer tegen de normaal geldende tarieven afsluiten. Sommige verzekeraars willen iemand met een CIS-registratie helemaal niet meer als klant, of alleen tegen zeer hoge tarieven. De gevolgen kunnen nog verder gaan. Voor iemand met een CIS-registratie is het niet meer mogelijk om te werken voor een financiële instantie.

Onterechte CIS-registratie
Helaas komt het in de praktijk voor dat een CIS-registratie onterecht is. U kunt dan het gevoel hebben dat u met uw rug tegen de muur staat. U kunt namelijk niet zelf uw CIS-registratie laten verwijderen. Gelukkig zijn er toch dingen die u kunt doen. Een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsrecht kan je helpen en een procedure opstarten om een onterechte CIS-registratie te laten verwijderen. Een verzekeringsadvocaat kan je waardevol advies geven en je belangen behartigen tijdens een juridische procedure.