Welke deurknop kies ik?

Welke deurknop kies ik?

Deurklinken zijn de meest intensieve gebruikte onderdelen van woningen. Het is niet zo verwonderlijk dat door het vele gebruik deurknoppen en sloten slijten. De deurknop is misschien op door het vele gebruik en kan daardoor los gaan zitten. De deur kan hierdoor beschadigen en dat zorgt alleen maar voor meer werk. Of het is gewoon tijd voor iets nieuws? Woontrends veranderen, ook de kleuren van de deuren in woningen. Mooie deurknoppen trekken de aandacht en moeten robuust zijn voor het vele gebruik.

Deurklink vervangen of installeren?

Deurkrukken vervangen is een vak apart. Soms kan het gemakkelijk zelf worden gedaan mits de schroefgaten goed overeenkomen. Een schroevendraaier en een inbussleutel- of torxset zijn vaak al de juiste gereedschappen om een deurknop te vervangen. Ook zijn er de vakmensen die met ervaring een klink kunnen vervangen of een nieuwe aanbrengen. Zomaar een paar gaten in een deur boren voor een nieuwe deurklink is niet aan te raden. In een deur kan een metalen plaat zijn aangebracht om het kromtrekken van de deur tegen te gaan. Er is dan een goede boormachine nodig om het werk netjes uit te kunnen voeren. Even nadenken voordat er wordt begonnen.

Ruime keuze in deurknoppen

Hout, metaal, koper of geborsteld staal er is een overdaad aan soorten en stijlen deurbeslag. Oude boerderijen hebben een andere stijl dan een modern flatgebouw. Gelukkig valt er altijd wel een oplossing te vinden. Persoonlijke smaken van mensen hebben ook voor nieuwe ontwikkelingen gezorgd. Nieuwe materialen, gerecyclede kunststoffen en metalen hebben het antieke bakeliet verdrongen. Een deurklink kopen kan lastig zijn, maar er zijn mensen die hierin goede adviezen geven. Design, kleur en kwaliteit zijn allemaal belangrijk. Alleen staat kwaliteit voorop want een deurklink moet jaren mee. 

Meten is zeker weten

Met een liniaal of schuifmaat zijn bestaande schroefgaten op te meten en dat vergemakkelijkt al het zoeken. Deurknoppen met passende slotplaten of rozetten zijn ook te vinden op rommelmarkten. Er zijn zelfs mensen die ze verzamelen en aanbieden. Met een rolmaat en een notitie met de juiste afmetingen kan er over worden gegaan op een veilige koop. Het zou jammer zijn als na aankoop blijkt dat de leuke deurknop niet past. Voorbereid op pad is het advies om iets moois en passend te kunnen vinden.