Werken in de bouw? Bekijk deze banen

Werken in de bouw? Bekijk deze banen

Steeds minder mensen kiezen er tegenwoordig voor om in de bouw te werken. Erg zonde, want er zijn namelijk veel uitdagende functies. Daarnaast betaalt de bouw steeds beter en is het werk de afgelopen jaren steeds minder zwaar geworden. In dit artikel staan de verschillende beroepen die je kunt beoefenen in de bouw.

Timmerman

Als je erg handig bent aangelegd en in huis alle klusjes goed kunt uitvoeren en dat ook leuk vindt, dan is het een idee om te kijken of je als timmerman ergens aan de bak kunt. Goede timmermannen zijn er tegenwoordig steeds minder en dat heeft een positief effect op het salaris. Ook als timmerman kun je tegenwoordig erg veel geld verdienen.

Inspecteur

Veiligheid hoort in elke sector voorop te staan. Helaas vinden er op de bouw regelmatig onveilige situaties plaats. Om te voorkomen dat er veel ongelukken op de bouwplaats plaatsvinden, is het belangrijk dat er iemand toezicht houdt. Als jij graag bij wilt dragen aan een veiligere werkomgeving, dan is een functie als inspecteur echt iets voor jou. Als inspecteur dien je op de hoogte te zijn van de veiligheidsregels en daarnaast scherp te zijn. Je moet in een oogopslag kunnen zien of een situatie veilig is en op tijd ingrijpen.

Technicus

Als je erg technisch bent aangelegd, dan zijn er verschillende beroepen waarvoor je kunt kiezen. Als technicus kun je mensen goed helpen bij problemen en dat is prettig. Een ander voordeel van het werken als technicus, is dat er erg veel werk is. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zonder werk komt te zitten.

Projectleider in de bouw

Als je goed bent in plannen en een goed inzicht hebt ontwikkeld in de loop der jaren, dan kun je ook kijken of een functie als projectleider in de bouw iets voor jou kan zijn. Als projectleider kun je aan onwijs veel verschillende soorten projecten deelnemen. Zo kun je starten met zeer eenvoudige projecten en jezelf opwerken en steeds complexere projecten afronden. Om als projectleider in de bouw te kunnen werken, dien je meestal wel in het bezit te zijn van een diploma. Mocht je momenteel geen diploma hebben, dan kun je er eventueel voor kiezen om de avondschool te volgen. In de meeste gevallen kun je een HBO-opleiding dan binnen twee jaar afronden. Je leert daar hoe je om moet gaan met wisselende situaties en ook hoe je zorgt voor een veilige werkomgeving.

Werken in de wegenbouw

Een vakgebied waar erg veel banen mogelijk zijn, is de wegenbouw. Zo kun je aan de bak als wegontwerper, maar daarnaast ook als stratenmaker. Een andere optie waarvoor je kunt kiezen, is om te werken bij een bedrijf dat asfalt legt. Je werkt dan op verschillende tijden, maar krijgt meestal wel erg goed betaalt. Daarnaast bouw je een goede band op met je collega’s en zie je direct het resultaat van het werk dat je levert. Ook is het erg leuk dat je op meerdere plekken in het land komt te werken.